Over Spaander

Het hotel dankt zijn naam aan Leendert Spaander (1855-1955). Toen Leendert met Aaltje Kout trouwde, lieten ze hun Duitse vriend Carl Windels gelijk een schilderij maken met de tekst ‘Artist Kom Binne’. Hiermee nodigden zij de in Volendam werkende schilders uit om elkaar te ontmoeten en te werken in hun eigen woonhuis. Vanwege zijn talenkennis kwam Leendert al vroeg in contact met de vooral buitenlandse schilders. Zij hadden in hun zoektocht naar traditionele onderwerpen Volendam al eerder ontdekt en waren in feite de eerste toeristen in het dorp.

Het huis werd al gauw te klein en in 1881 kochten zij een cafeetje aan de dijk, met de serieuze bedoeling om er een ontmoetingsplaats van te maken voor kunstenaars uit de hele wereld: een plek waar ze met elkaar konden werken en elkaar konden inspireren. Kortom, zij wilden er een kunstenaarskolonie van maken zoals die overal in de wereld ontstonden in die tijd.
art hotel Spaander was hierbij geboren.

Leendert hing alles aan de wand: de werkjes die hij kreeg uit dankbaarheid en de schilderijen van armlastige artiesten die daarmee hun hotelrekening betaalden. Op deze manier ontstond een indrukwekkende verzameling schilderijen, die nog steeds verder wordt uitgebreid door de huidige eigenaars van het hotel (sinds 1963): de Volendamse familie Schilder (bijgenaamd Madoet).